
استاندارد حسابداری چیست؟
یکسری اصول و مقررات را استاندارد حسابداری میگویند که با استفاده از این قوانین باید کار حسابداری را انجام داد. استانداردها قواعدی پایدار هستند که برای همه قابل پذیرش بوده و در عمل دائما در حال تغییر میباشند. این استانداردها در صورتهای مالی و طیف گسترده کسب و کار و صنعت پذیرفته شده و مورد استفاده قرار میگیرند. درحقیقت استانداردهای حسابداری یک راهنما برای حسابداری مالی میباشد. ممکن است محاسبات در آمد کسب و کار، هزینهها، داراییها و بدهیهای یک شرکت با توجه به استانداردهای تعیین شده توسط انجمن استانداردهای حسابداری بین المللی*( IASB )تهیه شده باشد .
یکی از اتفاقات بسیار مهمی که در سالهای اخیر در حوزه حسابداری رخ داده است تدوین استانداردهای حسابداری ایران بر اساس استانداردهای بینالمللی حسابداری و الزام به رعایت آن در تهیه صورتهای مالی بوده است. نمونه ای از استانداردهای بین المللی که در ایران نیز رعایت میگردد استاندارد ۲۲ حسابداری با موضوع گزارشگیری مالی میان دوره ای میباشد.
گزارش مالی میان دوره ای بر اساس استاندارد باید شامل محتویات زیر باشد:
ترازنامه
صورت سود و زیان
صورت سود و زیان جامع
صورت جریان وجوه نقد
یادداشتهای توضیحی
گزارش مالی میان دورهای، اهدافی شبیه به اهداف گزارش مالی سالیانه دارد. هدف اصلی گزارش گیری مالی میان دورهای به روز رسانی آخرین اطلاعات مجموعه کامل صورتهای مالی سالانه است. به همین دلیل در این گزارش اطلاعات بر اساس فعالیتها، رویدادها و شرایط جدید ارائه میشود و اطلاعات گزارش های قبلی تکرار نمیگردد. این نوع گزارشگیری به منظور ارزیابی آگاهانه از وضعیت مالی عملکردهای مالی و جریانهای نقدی سازمان میباشد. حجم اطلاعات گزارشات مالی میان دوره در مقایسه با حجم اطلاعات سالانه بسیار کمتر است. در این نوع گزارش مالی حداقل محتوای گزارش مالی شامل صورتهای مالی اساسی و گزیدهای از یادداشتهای توضیحی میباشد. به دلیل اینکه این استانداردها یکسری تغییرات را در برخی از روشهای مورد استفاده نسبت به سالهایی که الزام رعایت استانداردها وجود نداشت ایجاد میکنند این موضوع همواره وجود دارد که قابلیت مقایسه صورتهای مالی زیر سوال برود.
استانداردهای حسابداری در رویدادهای اقتصادی در زمانی مشخص به چگونگی اندازهگیری و نمایش دادهها میپردازد. نهادها برای اینکه اطلاعات مرتبط و دقیقی از موجودیتهای خارجی مانند بانکها، سرمایه گذارها و سازمانهای نظارتی ارائه دهند این اطلاعات را با تکیه بر استانداردهای حسابداری ارائه مینمایند. استانداردهای حسابداری به تمام جنبه های مالی از جمله دارایی ها، بدهی ها، درآمد و مخارج و EQ (هوشتجاری) یک نهاد مربوط میشود. از برجسته ترین نمونههای خاص استانداردهای حسابداری شامل شناخت درآمد، طبقه بندی داراییها، روشهای مجاز برای استهلاک، طبقه بندی اجاره و اندازه گیری سهم می باشد.
International Accounting Standards Board*